Cambodja

Geld Cambodja

Geld Cambodja

In Cambodja is de officiële munteenheid de Cambodjaanse riel (KHR). Het is belangrijk om te weten hoe het geldsysteem in Cambodja werkt voordat je het land bezoekt. In dit artikel zullen we ingaan op verschillende aspecten van het geld in Cambodja, zoals de waarde van de riel, het gebruik van vreemde valuta en de beschikbaarheid van geldautomaten.

De Cambodjaanse riel

De Cambodjaanse riel is de nationale munteenheid van Cambodja. De ISO-code voor de riel is KHR. De waarde van de riel is echter vrij laag in vergelijking met andere valuta. Op het moment van schrijven is de wisselkoers ongeveer 1 USD = 4000 KHR. Dit betekent dat je veel biljetten nodig hebt om grote bedragen te betalen. Het is daarom handig om altijd wat kleinere coupures bij je te hebben.

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Hoewel de riel de officiële munteenheid is, wordt er in Cambodja ook veel gebruik gemaakt van Amerikaanse dollars. Vooral in toeristische gebieden, hotels, restaurants en winkels worden prijzen vaak in dollars weergegeven. Het is echter belangrijk om te weten dat je altijd riel terugkrijgt als wisselgeld, tenzij het bedrag in dollars exact is.

Gebruik van vreemde valuta

Naast de Cambodjaanse riel en de Amerikaanse dollar worden er in Cambodja ook andere valuta geaccepteerd, zoals de euro en de Thaise baht. Het is echter raadzaam om zoveel mogelijk in de lokale valuta te betalen, omdat je anders vaak een ongunstige wisselkoers krijgt. Daarnaast kan het lastig zijn om met vreemde valuta te betalen in kleinere winkels en restaurants buiten de toeristische gebieden.

Als je van plan bent om geld te wisselen, kun je dit het beste doen bij officiële wisselkantoren of banken. Deze bieden over het algemeen een betere wisselkoers dan hotels of andere particuliere geldwisselaars. Zorg er wel voor dat je je paspoort meeneemt, omdat dit vaak vereist is bij het wisselen van geld.

Geldautomaten en creditcards

Het gebruik van geldautomaten is wijdverspreid in Cambodja, vooral in de grote steden en toeristische gebieden. Je kunt met je pinpas geld opnemen in de lokale valuta. Houd er echter rekening mee dat sommige banken extra kosten in rekening kunnen brengen voor het gebruik van buitenlandse kaarten. Het is daarom verstandig om vooraf bij je eigen bank na te gaan welke kosten er verbonden zijn aan het gebruik van je pinpas in het buitenland.

Daarnaast worden creditcards steeds meer geaccepteerd in Cambodja, vooral in hotels, restaurants en grote winkelcentra. Het is echter nog steeds aan te raden om altijd wat contant geld bij je te hebben, omdat niet alle plaatsen creditcards accepteren. Zorg er ook voor dat je je pincode weet, omdat je deze vaak nodig hebt bij het gebruik van je creditcard.

Belangrijke tips

Om je geld veilig te houden tijdens je verblijf in Cambodja, zijn hier enkele belangrijke tips:

  • Bewaar je geld en waardevolle spullen op een veilige plek, zoals in een kluis in je hotelkamer.
  • Gebruik indien mogelijk een geldriem of een veiligheidszakje onder je kleding om je geld en paspoort te bewaren.
  • Wees voorzichtig bij het gebruik van geldautomaten en vermijd het tonen van grote hoeveelheden geld in het openbaar.
  • Controleer altijd je wisselgeld en let op mogelijke oplichting.
  • Informeer jezelf over de actuele wisselkoersen voordat je geld wisselt of uitgeeft.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je geld veilig is en dat je optimaal kunt genieten van je verblijf in Cambodja.

Cambodja